top of page

ÜNLÜLERDEN HIV’E ve HIV İLE YAŞAYANLARA BÜYÜK DESTEK

Ünlü fotoğraf sanatçısı Nihat Odabaşı, toplumdaki HIV farkındalığını artırmak amacıyla; 15 ünlünün en büyük hastalıkları üzerinden, objektifinden yansıyan birbirinden çarpıcı ve dikkat çekicikarelerle destek verdi.

Pozitif-iz Derneği ve Gilead iş birliğiyle ‘Nihat Odabaşı ile “En Büyük Hastalığım” Fotoğraf Sergisi’nin galası, 28 Kasım 2019 akşamı Pilevneli Galeri’de sanat ve cemiyet dünyasının önde gelen isimlerinin katılımı ile gerçekleşti.

Projeye destek veren ünlüler ise şöyle; Ali Yağcı, Bade İşçil, Bennu Gerede, Burak Yörük, Danla Biliç, Derya Uluğ, Ebru Şahin, Ece Sükan, Gökhan Türkmen, Hazal Filiz Küçükköse, Kubilay Aka, Reynmen, Tuba Ünsal, Zeynep Bastık

1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle gerçekleştirilen fotoğraf sergisinin önümüzdeki dönemlerde farklı şehirlerde ücretsiz sergilerle halkla buluşturulması planlanıyor.

AÇILIŞ KONUŞMALARI YAPILDI

Gilead Türkiye Dış İlişkiler Direktörü Toros Şahin, açılışın ilk konuşmasını şöyle yaptı; “HIV ve AIDS günümüzdeki tedaviler sayesinde kronik hale gelmiş olmasına rağmen, toplumumuzun bu konudaki bilgi eksikliğinden dolayı HIV pozitif bireyler toplumda hala dışlanma ile karşı karşıya kalıyorlar. Düzenli tedavi alan HIV pozitif bireylerin uzun ve sağlıklı bir hayat sürebileceklerinin bilinmesi gerekiyor. Geniş kitleleri etkileme gücü olan başta Nihat Odabaşı olmak üzere, tüm ünlülere güçlerini birleştirerek bu özel günde HIV pozitif bireylerin yanında olduklarını tüm Türkiye’ye gösterdikleri için teşekkür ediyoruz.” dedi.

Pozitif-iz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Şimşek ise şunları söyledi: “Keşke şu an bu konuşmayı HIV pozitif bir kişi rahatça "ben HIV pozitifim" diyerek göğsünü gere gere açık kimliğiyle yapabiliyor olsaydı. Lütfen bu söylediğimi HIV'i utanılacak bir enfeksiyonmuş gibi düşünmeyin. Çünkü HIV ahlaki değil, sadece tıbbi bir durum. Bunu yapamıyorlar, çünkü hala var olan yanlış inanış ve bilgiler beraberinde önyargıları, damgalanmayı ve ayrımcılığı getiriyor. Hayatın her alanından izole edilebiliyorlar. Bunlarda sahip oldukları ama kullanırken problem yaşayabildikleri temel insan hakları ihlallerine neden oluyor.

Projenin HIV ile yaşayanlar adına çok kıymetli olduğunu belirten Şimşek şu sözlerle devam etti; “ Geçmiş yıllardaki deneyimlerimizde, pek çok ünlü kişinin, kendi adının HIV ile yan yana gelmesini dahi istemediğini gördük. Bu projede yer alarak harika bir işe imza attınız. Siz onların yüzü ve sesi oldunuz. Onlara güç oldunuz. Sayenizde HIV daha çok konuşulacak ve daha fazla gündeme gelecek.

HIV yayılımını ve HIV ile yaşayan bireylere yönelik ayrımcılıkları ancak hep birlikte, konunun tüm paydaşları; devlet, özel sektör, sağlık profesyonelleri, sivil toplum kuruluşları ve siz sanatçılar olarak yan yana, omuz omuza olup, gür bir sesle haykırdığımızda engelleyebileceğiz.” diyerek ilk büyük adımın da bu proje ile atıldığına vurgu yaptı.

Şimşek projenin pek çok hayata dokunduğunu ise şöyle ifade etti; “7 yaşındaki HIV pozitif çocuktan, üniversiteye giden gence, emekli olmuş HIV pozitif nene ile dedeye kadar pek çok hayata dokunduğunuzdan emin olabilirsiniz. Başta sevgili Nihat Odabaşı ve bu projede yer alan tüm değerli sanatçılarımız, her birinize tek tek gönül dolusu teşekkür ederiz.”

Gilead Avustralya, Kanada ve Avrupa Kurumsal İlişkiler Başkan Yardımcısı Alex Kalomparis ise, “Gilead olarak, sorumluluğumuzun sadece bilimsel değil, sosyal alanda da olduğu bilinciyle hareket ediyor, tüm dünyada hastaların tedaviye erişimini kolaylaştırmak ve farkındalığın artması için tüm gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.

Böyle bir kampanyanın içinde yer almaktan dolayı gururlandığını belirten ünlü fotoğraf sanatçısı Nihat Odabaşı, “Bu işin içine girdikçe konunun aslında toplumsal ölçekte ne kadar önemli olduğunu kavradık. Geçmişte HIV/AIDS nedeniyle hayatını kaybeden bütün insanları saygı ile anıyoruz. Sanat ve cemiyet hayatının önde gelen isimlerinin yer aldığı bu serginin HIV konusunda toplumsal farkındalığın artırılması adına atılan en önemli adımlardan biri olduğuna inanıyorum. Fotoğraf çekimine katılan tüm sanatçılarımıza bu konuda verdikleri gönüllü destek için huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

Son Paylaşımlar
bottom of page