top of page

HIV/AIDS Konferansı 2019’da İki Sunum Yaptık.

Bu sene 14-17 Kasım 2019 tarihleri arasında Antalya’da Xanadu Otel’de düzenlenen ve Türkiye’nin her yanından HIV takibi yapan enfeksiyon hastalıkları hekimlerinin katıldığı HIV/AIDS Konferansı’nda 2 ayrı oturumda sunum yaptık.

İlk sunumumuzu Konferansın birinci günü düzenlenen “Türkiye'de HIV Epidemisine Verilen Yanıt: Hedefe Ne Kadar Yakınız?” başlığı ile yuvarlak masa toplantısında gerçekleştirdik.

Toplantıda sırasıyla Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı’ndan Emel Özdemir Şahin ‘Resmi Otorite Penceresinden’, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Dokuzoğuz ‘Hekim Penceresinden’ ve Pozitif-iz Derneği temsilcisi Tekin Tutar’da ‘HIV ile Yaşayan Bireylerin Penceresinden’ sunumlarını yaptı. Paylaşımların ardından konu diğer panelistlerin katılımı ile tartışılmaya devam edildi.

Tutar sunumunda ve panelde, küresel hedefler olan 90-90-90 (HIV pozitiflerin %90'ının tanı alması, %90'ının tedavi alması ve %90'ının belirlenemeyen viral yükü olması) konularında Türkiye'deki verileri paylaşarak her bir hedef için sorunlu alanlara ve yapılması gerekenlere değindi. Son yıllarda "HIV pozitiflerin sağlıklı ve kaliteli yaşaması" hedefinin daha önceki 3 hedefe eklendiğini, ancak bu 4. %90 hedefinden, yaşanan damgalama ve ayrımcılıklar nedeniyle ülke olarak çok geride olduğumuzu örneklerle anlattı.

Türkiye'de HIV epidemisine daha güçlü yanıt verebilmek için temas öncesi profilaksinin önemine vurgu yaptı, Türkiye HIV Kontrol Programında(2019-2024) temas öncesi profilaksi konusunda hiçbir planlamanın yer almamasının büyük bir hata ve eksiklik olduğunun altını çizdi ve bunun uygulayarak küresel hedeflere yaklaşan başarılı ülke örneklerini anlattı. B= B (Belirlenemeyen=Bulaşmayan) bilimsel gerçekliğinin hedeflere ulaşmadaki öneminden de bahseden Tutar, bu bilginin yaygınlaştırılmasının hem HIV pozitifleri ruhsal olarak rahatlatacağını hem de toplumun HIV'e yönelik kaygılarını azaltacağını söyledi.

Kongrede ayrıca HIV’in klinik yönleri ele alınırken, uydu sempozyumları ve olgu tartışmaları da yoğun olarak yapıldı.

Üçüncü gün düzenlenen “Damgalama ve Ayrımcılık: Geçmişten Günümüze Değişiklik Var Mı?” panelinde konuyu ‘Hekim Penceresinden’ Dr. Aygen Tümer değerlendirirken, ‘HIV ile Yaşayan Bireylerin Penceresinden’ ise Pozitif-iz Derneği adına Çiğdem Şimşek alanda yaşanan ihlalleri örnekleri ile anlattı. HIV pozitiflerin güçlendirilmesi ve yaşanan damgalama/ayrımcılığın azaltılması noktasında başta hekimler olmak üzere alandaki herkesin işbirliği yapmasının önemine vurgu yapan Şimşek, akran desteğinin HIV tanısı alan bireylerde benzeri olmayan şekilde olumlu bir etkisi olduğunun altını çizdi. Ayrıca küresel HIV/AIDS hedeflerindeki dördüncü 90’a da sivil toplum kuruluşlarının desteği olmadan erişilemeyeceğini vurguladı.

Son Paylaşımlar
bottom of page